8 października będzie miało miejsce niesamowite wydarzenie, którego organizatorem jest Fundacja EkoRozwoju, prowadząca EkoCentrum Wrocław.
Jak pięknie piszą na swojej stronie: „Eko (gr. οἶκοςznaczy dom. Chcemy, by idea zrównoważonego rozwoju stanowiła jego fundament. Jesteśmy przekonani, że troska o nasze kruche i ograniczone zasoby ziemskie oraz konieczność sprostania największemu wyzwaniu w historii cywilizacji, jakim są zmiany klimatu, wymagają łączenia ze sobą ludzi, rozproszonych dyscyplin i różnych dziedzin działalności społecznej.”
Tematyką swojej pracy i organizowanym wydarzeniem wpisują się w idee, które i nam są bliskie, w naszej pracy i którymi dzielimy się z Państwem w Kuźni Zdrowych Nawyków – wyzwaniem, którego się podjęliśmy jest podnoszenie wiedzy i świadomości w zakresie niemarnowania żywienia, a docelowo zminimalizowanie ilości wyrzucanego jedzenia. Ogrom pracy przez nami i przez Państwem w tym zakresie! Dlatego „zielone” działania edukacyjne poszerzają naszą dotychczasową ofertę.
Po cichu powiem, że dążymy do tego, by współpracować z Fundacją EkoRozwoju w obszarach wspólnych dla prowadzonych przez obie nasze organizacje działań 🤫

Tymczasem chciałabym zaprosić Państwa na organizowane przez nich wydarzenie:

Otwarty piknik JADALNE NADODRZE – edycja 4

Więcej o wydarzeniu tutaj:
https://www.facebook.com/events/1355235578765384/?ref=newsfeed

Ja szczególnie Państwa uwagę chciałbym zwrócić na jedno z nich:
– Warsztaty z kuchni roślinnej –
Podczas których uczestnicy będą gotować roślinnie w duchu „zero waste”, ucząc się, w jaki sposób maksymalnie wykorzystać wszystkie części produktów do stworzenia niepowtarzalnych dań, takich jak np. pesto z naci marchewki, zupa obierek czy smażone liście kalafiora. Zwieńczeniem warsztatów będzie społeczny lunch z osobami, które dołączą do pikniku o godzinie 14:00. Warsztaty poprowadzi Michalina Kostecka – aka Plantera.

UWAGA 
Na warsztaty kulinarne OBOWIĄZUJĄ WCZEŚNIEJSZE ZAPISY przez formularz: https://forms.gle/StmKtUB7bgijsUV66
– bezpośrednio u organizatora!

Ja również będę na pikniku, zachęcam więc do spotkania 🙂 Mnie zainteresowała opcja poszukiwania pożywienia, które jest w zasięgu ręki, udam się więc na spacer po Nadodrzu, by dowiedzieć się, gdzie można znaleźć miejskie roślin jadalne i jak je wykorzystać w swojej kuchni?

W Państwa pracy cenną do wykorzystania wiedzę wniosą zapewne: Warsztaty z doradczynią ogrodniczą FoodShift2030
Jak podaje organizator: „W mieście możemy produkować żywność na własne potrzeby. Na parapecie kuchennym, balkonie czy w ogródku każdy i każda z Was może zacząć przygodę z uprawą roślin. Dorota Szczepaniak, doradczyni ogrodnicza w projekcie FoodShift2030, podpowie Wam jak ugryźć ten temat: skąd pozyskać nasiona, jak przygotować miejsce pod uprawy oraz jak pielęgnować miejskie poletka.” – wielu z Państwa w swoich placówkach zakłada takie zielne ogródki, hoduje pomidory czy nawet krzaki z porzeczkami – widziałam 👀🫵🏻

To nie koniec wydarzeń – oferta jest przebogata 🤩 zachęcam więc do wspólnego spędzenia niedzieli i gromadzenia wiedzy i doświadczeń, którą potem wykorzystacie Państwo w swojej pracy i życiu osobistym 😊
Nie zwlekajcie Państwo z zapisami – do zobaczenia 8 października na wrocławskim Nadodrzu!