Jadłospis opracowany na podstawie założeń kampanii na rzecz naturalnej diety w przedszkolu.

Wydawanie posiłków:

830 – I śniadanie (zupa mleczna + kanapka)

1130 –I danie– (zupa +deser)

1400 – II danie

UWAGA!

  • Podajemy dwie surówki do II dania: staramy się aby na talerzu dziecka była jedna propozycja warzywa parowanego, druga surowego. Oprócz tego podawany jest także do drugiego dania owoc lub  obrane i pokrojone warzywa.
  • Do surówek dodawane są prażone pestki dyni, słonecznika, sezamu, orzechy, siemienia lnianego oraz owoce suszone.
  • Używamy różnego rodzaju mąki, otręby, makarony i ryże.
  • Woda źródlana dla dzieci jest ogólnie dostępna.
  • Zupy na śniadanie dla diet gotowane są na wodzie z dodatkiem: masła, figi, daktyli, moreli niesiarkowanych, żurawiny, owoców goji,  płatków migdałowych i orzechów nerkowca
  • „Kolorowe dni w przedszkolu”, np.: „Dzień biały” ,„Dzień dyni”, itp. Podczas tych spotkań pracują i bawią się wszystkie dzieci w przedszkolu , nauczyciele , pracownicy obsługi i kuchni. W tych dniach dzieci  maja stroje w odpowiednim kolorze,  przedszkolny jadłospis układany jest w taki sposób, aby dominowały potrawy z przewagą danego  koloru , który ma święto.Dzieci  układają rymowanki, śpiewają piosenki , lepią z plasteliny czy masy solnej kolorowe owoce i warzywa , pomagają przy robieniu soków, pieczeniu ciast, przygotowują sałatki.
  • Poniżej przedstawiamy gramaturę posiłków podawanych w  naszym przedszkolu oraz skład pieczywa, które jest serwowane dzieciom w przedszkolu.
  • gramatura produktów
  • skład chleba,skład chleba cd.

plakat-talerz-zdrowia

plakat-piramidazdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej

Jak_jesc_aby_zachowac_zdrowie_ikonografika

Ksiazeczka-z-przepisami

zalecane_dzienne_spozycie_cukru_ikonografika

5_kolorow_w_zdrowej_diecie_ikonografika-skonwertowany

E-book-Zywienie-w-przedszkolach-w-praktyce

*ALERGENY występujące w posiłkach zaznaczono zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011 

**Pieczywo i jego skład wraz z alergenami wywieszone jest na tablicy ogłoszeń.

*** Przez pojęcie „włoszczyzna” w poniższym jadłospisie rozumie się warzywa tj.: marchewka, cebula, seler, korzeń pietruszki i por.

****Zupy przygotowywane są na wywarze warzywnym z dodatkiem oleju rzepakowego  lub na wywarze mięsnym (dopisek w nawiasie dotyczący rodzaju mięsa, jeśli występuje).

*****Pieczywo zawierające gluten dla dzieci z dietą bezglutenową zastępowane jest pieczywem bezglutenowym.

Jadłospis: j-15 do 19.04.24