PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY WITAMY

I

RODZICÓW

NA  ZIELONE  CIASTO

ZAPRASZAMY

Ciasto piekł dzieci z gr. III i IV.

Przepis na ciasto:

  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, następnie odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 – 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.
  • Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.
  • Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
  • Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
  • Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.