PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY WITAMY
I
RODZICÓW
NA ZIELONE CIASTO
ZAPRASZAMY
Ciasto piekł dzieci z gr. III i IV.
Przepis na ciasto:
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, następnie odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 – 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.
- Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.
- Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
- Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.