– FoodCIRCUS
“Zielona przyszłość na talerzu”
“Oznaczenia daty na opakowaniach – co tak naprawdę znaczą?
Czy wiesz, że oznaczenia:
„należy spożyć do…” i „najlepiej spożyć przed…”
to dwie różne informacje dotyczące trwałości żywności?
● „Należy spożyć do…” – oznacza termin przydatności do spożycia. Po jego upływie
produkt nie powinien być spożywany, ponieważ może być niebezpieczny dla
zdrowia. Takie oznaczenia mają m.in. mięso, ryby, świeże produkty mleczne.
● „Najlepiej spożyć przed…” – to data minimalnej trwałości. Po jej upływie produkt
może stracić nieco na jakości (np. smak, konsystencję), ale wciąż może być
bezpieczny do spożycia. Warto wtedy sprawdzić zapach, wygląd, smak i samodzielnie
ocenić, czy nadal nadaje się do jedzenia. Tak oznaczane są np. makarony, ryż,
przyprawy, słodycze, konserwy.”
Źródła i potwierdzenie:
-Komisja Europejska (kampania „Too good to go”)
UOKiK: https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=18654
-Federacja Polskich Banków Żywności:
https://bankizywnosci.pl/co-oznaczaja-daty-waznosci-na-produktach/
1. Ile naprawdę kosztuje marnowanie jedzenia?
– W Polsce co roku wyrzucamy prawie 5 mln ton jedzenia – a aż 60% tego marnotrawstwa
dzieje się w domach.
Źródło:
Agnieszka Deja, wiceprezeska zarządu Banku Żywności SOS, „W Polsce do kosza na śmieci
trafia 5 mln ton jedzenia rocznie”, Bankier.pl, opublikowano 9 listopada 2024, dostęp 30
sierpnia 2025,
https://www.bankier.pl/wiadomosc/W-Polsce-do-kosza-na-smieci-trafia-5-mln-ton-jedzeni
a-rocznie-8840232.html
– Statystycznie każdy z nas wyrzuca ok. 76 kg żywności rocznie
Źródło:
Federacja Polskich Banków Żywności (Bank Żywności SOS), „Kalkulator – policz, ile
jedzenia marnujesz!”, dostęp 30 sierpnia 2025,
– W rodzinnych budżetach to od 1000 do 3000 zł rocznie w koszu – pieniądze, za które
można kupić rower, komputer albo pojechać na wakacje.
Źródło:
“Ministerstwo Rolnictwa: „Przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza żywność o
wartości około 3 tys. zł” https://www.gov.pl/web/rolnictwo/4xp-czyli-szanuj-zywnosc?
– Najczęściej do kosza trafia pieczywo, owoce, warzywa, nabiał i wędliny.
Źródło:
Federacja Polskich Banków Żywności Raport „Nie Marnuj Jedzenia 2024” – dane Banków
Żywności: „Najczęściej trafiają do kosza pieczywo, wędliny, warzywa i owoce
/
Ale to nie tylko kwestia pieniędzy – planeta też cierpi:
– Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga nawet 15 tysięcy litrów wody.
Źródło:
Water Footprint Network (metoda water footprint): „Producing one kilogram of boneless
beef, we use about … 15 300 litres of water on average
https://www.waterfootprint.org/resources/Hoekstra-2008-WaterfootprintFood.pdf?
– Nawet zwykłe jabłko czy kromka chleba to efekt pracy rolników, energii i transportu.
– Wyrzucane jedzenie to także miliony ton emisji CO₂ rocznie – które napędzają zmiany
klimatyczne.
UNFCCC (EMSA): „Food loss and waste account for 8–10 % of annual global greenhouse gas
emissions; cost USD 1 trillion annually”
https://www.waterfootprint.org/resources/Hoekstra-2008-WaterfootprintFood.pdf


