Jadłospis opracowany na podstawie założeń kampanii na rzecz naturalnej diety w przedszkolu.
Wydawanie posiłków:
830 – I śniadanie (zupa mleczna + kanapka)
1130 –I danie– (zupa +deser)
1400 – II danie
UWAGA!
- Podajemy dwie surówki do II dania: staramy się aby na talerzu dziecka była jedna propozycja warzywa parowanego, druga surowego. Oprócz tego podawany jest także do drugiego dania owoc lub obrane i pokrojone warzywa.
- Do surówek dodawane są prażone pestki dyni, słonecznika, sezamu, orzechy, siemienia lnianego oraz owoce suszone.
- Używamy różnego rodzaju mąki, otręby, makarony i ryże.
- Woda źródlana dla dzieci jest ogólnie dostępna.
- Zupy na śniadanie dla diet gotowane są na wodzie z dodatkiem: masła, figi, daktyli, moreli niesiarkowanych, żurawiny, owoców goji, płatków migdałowych i orzechów nerkowca
- „Kolorowe dni w przedszkolu”, np.: „Dzień biały” ,„Dzień dyni”, itp. Podczas tych spotkań pracują i bawią się wszystkie dzieci w przedszkolu , nauczyciele , pracownicy obsługi i kuchni. W tych dniach dzieci maja stroje w odpowiednim kolorze, przedszkolny jadłospis układany jest w taki sposób, aby dominowały potrawy z przewagą danego koloru , który ma święto.Dzieci układają rymowanki, śpiewają piosenki , lepią z plasteliny czy masy solnej kolorowe owoce i warzywa , pomagają przy robieniu soków, pieczeniu ciast, przygotowują sałatki.
- Poniżej przedstawiamy gramaturę posiłków podawanych w naszym przedszkolu oraz skład pieczywa, które jest serwowane dzieciom w przedszkolu.
- gramatura produktów
- skład chleba,skład chleba cd.
plakat-piramidazdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej
Jak_jesc_aby_zachowac_zdrowie_ikonografika
zalecane_dzienne_spozycie_cukru_ikonografika
5_kolorow_w_zdrowej_diecie_ikonografika-skonwertowany
E-book-Zywienie-w-przedszkolach-w-praktyce
*ALERGENY występujące w posiłkach zaznaczono zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
**Pieczywo i jego skład wraz z alergenami wywieszone jest na tablicy ogłoszeń.
*** Przez pojęcie „włoszczyzna” w poniższym jadłospisie rozumie się warzywa tj.: marchewka, cebula, seler, korzeń pietruszki i por.
****Zupy przygotowywane są na wywarze warzywnym z dodatkiem oleju rzepakowego lub na wywarze mięsnym (dopisek w nawiasie dotyczący rodzaju mięsa, jeśli występuje).
*****Pieczywo zawierające gluten dla dzieci z dietą bezglutenową zastępowane jest pieczywem bezglutenowym.
Jadłospis